11 juni 2008
21
Steunpunt Landbouw & Zorg
Een uitgave van Stichting
Landbouw & Zorg


 
In dit nummer
 
Oprichtingsbijeenkomst van het Platform Boerderijeducatie
 
50ste keurmerk uitgereikt aan De Hagelaar
 
Bcause zet zich in voor maatschappelijke betrokkenheid
 

Nieuwsbrieven nu iedere maand!
Vanaf deze maand verschijnen de nieuwsbrieven Landbouw & Zorg en Zorgboeren iedere maand in plaats van één maal per twee maanden. Op deze wijze kunnen wij u nog beter op de hoogte houden van de actuele stand van zaken.


Steunpunt herziet Handboek
Het handboek wordt deze zomer herzien. Waar nodig wordt het aangepast aan de actualiteit. Het betreft vooral de hoofdstukken over wonen, jeugdzorg en leer-werktrajecten. Ook zal in het handboek informatie komen over personeel en vrijwilligers. In het najaar zal de herziene versie gereed zijn.
Colofon
Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg
Churchillstraat 35
3772 KV Barneveld
Telefoon: 0342 450364
Fax: 0342 450188
E-mail: steunpunt@landbouwzorg.nl
Internet:
www.landbouwzorg.nl
www.zorgboeren.nl


 
Oprichtingsbijeenkomst van het Platform Boerderijeducatie
21 mei jl. vond de oprichtingsbijeenkomst van het Platform Boerderijeducatie plaats. De heer H. Wierenga sprak namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg het publiek toe. Hij sprak onder andere over de educatieve waarde op de boerderij. ”Boerderijen hebben een bijzondere en unieke leeromgeving. En door de seizoenen heen ontstaan allerlei mogelijkheden om kinderen belevend te laten leren.”, aldus Wierenga. Wierenga hoopt dat schoolleiders, leraren, leerlingen en ouders de groene aanpak gaan herkennen en erkennen. Boerderijeducatie is een vorm van de verbreding in de landbouwsector. Wierenga: “De zogenaamde 'verbredingsactiviteiten' in en van de landbouw zijn geen modieuze speeltjes, maar reële toekomst, die dichtbij is. Hier en in Europa.”

Wat is het Platform Boerderijeducatie?
Het Platform Boerderijeducatie is opgericht door Stichting Educatief Platteland, de Land- en Tuinbouworganisaties en Stichting Vrienden van het Platteland. Wilt u de gehele toespraak lezen? Klik dan hier.
 
50ste keurmerk uitgereikt aan De Hagelaar
Maandag 26 mei was een bijzondere dag voor zorgboer Jan van den Boom van zorgboerderij De Hagelaar te Best. Deze dag werd namelijk het 50ste kwaliteitskeurmerk aan hem uitgereikt door directeur Andrea van Schie van het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg. Diverse prominente sprekers uit de landbouw en zorg, zoals gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, de heer Paul Rüpp, en de heer Hans Marechal, directeur van Stg. De Boei, spraken daarnaast over het begrip kwaliteit en de mate van belangrijkheid hiervan tijdens een heus ‘Diner tussen het vee’.
 
Overhandiging van het allereerste schildje
De uitreiking van het 50ste keurmerk ging gepaard met de uitreiking van het allereerste schildje. Dit schildje maakt het voor de bezoeker van de zorgboerderij zichtbaar dat deze het keurmerk heeft behaald. De overhandiging van het schildje en het certificaat werd gedaan door directeur Andrea van Schie. De heer Paul Rüpp, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant die zich inzet voor een veilig en leefbaar platteland waar ook de kwaliteit bij zorgboerderijen bij hoort, sloot de bijeenkomst af. Eric Kolen, presentator bij Omroep Brabant, presenteerde de dag op bijzondere wijze.
 
Bijzondere dag
Ondanks dat de dag met enige regen begon, was het ten tijde van de uitreiking droog en brak zelfs de zon heel even door. Aanwezigen en deelnemers van De Hagelaar genoten in de zon van het heerlijke diner terwijl de koeien op een afstandje stonden toe te kijken. Kortom, het was een prachtige dag waarbij kwaliteit hoog in het vaandel stond. Jan en Marian van den Boom, van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Klik hier voor meer informatie over Zorgboerderij De Hagelaar.
 
Bcause zet zich in voor maatschappelijke betrokkenheid
De organisatie Bcause zet zich in voor de creatieve invulling en organisatie van activiteiten die in het teken staan van maatschappelijke betrokkenheid ‘Bettter World Concepts’. Dit kunnen onder andere bedrijfsuitjes zijn waarbij het bedrijf in kwestie werkzaamheden uitvoert op een zorgboerderij. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een tuin, of het opknappen van het pand. Bedrijven tonen hun maatschappelijke betrokkenheid door het inzetten van hun werknemers. Hierbij hebben de medewerkers van een bedrijf een leuke dag met elkaar waarmee zij tevens iets goed doen voor de maatschappij zoals een zorgboerderij.
 
Meer weten?
Zorgboeren die meer willen weten over de mogelijkheden die Bcause kan bieden voor hun boerderij en deelnemers, kunnen hier klikken of contact opnemen met Frank ten Bokum op (074) 259 51 05.

Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief ook via e-mail ontvangen?
Vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in en klik op verzend.